Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Blaftaks omzeilen

Geplaatst op: 12-06-2016, 15:43:43

Veel hondenbezitters storen zich aan de hondenbelasting die gemeenten mogen heffen. Maar wie zijn hond op naam van de BV zet kan de blaftax omzeilen, blijkt nu uit een uitspraak van de Hoge Raad.

Al met al heeft het hem heel veel uren onbetaald werk gekost. Maar na twee jaar procederen gaf de hoogste rechter hem vorige week dan toch gelijk. Dikjan Bos uit Waal mag zijn dwergschnauzer op naam van zijn BV zetten. Daarmee wordt een aanslag van 71 euro aan hondenbelasting vernietigd.

Bos vocht naar eigen zeggen een „principekwestie” uit met de gemeente Molenwaard. Die weigerde de hond als bezit van de BV te erkennen. „Hondenbelasting is één van de meest onrechtvaardige belastingen die er zijn”, vindt de Walenaar die niet toevallig een heao-diploma fiscale economie op zak heeft.

Kostenpost

In 2014 verkocht hij zijn trouwe viervoeter Fine aan zijn eenmanszaak om zo de 71 euro aan hondenbelasting als kostenpost te kunnen opvoeren. Met de dwergschnauzer fokt hij immers pups waarover hij bij verkoop al keurig btw en vennootschapsbelasting over winst betaalt. „Maar dan wil ik ook alle kosten die ik maak van de belasting kunnen aftrekken.”

De gemeente Molenwaard stak daar echter een stokje voor. Volgens de lokale ambtenaren is het houden van honden namelijk alleen voorbehouden aan natuurlijke personen. Dat betekent dat alleen mensen en niet bedrijven de macht kunnen uitoefenen over een hond. Maar de Hoge Raad was het daar niet mee eens. Die stelde vrijdag in een definitief vonnis dat een onderneming wel degelijk ook de ’houder’ van een hond kan zijn.

Beschikkingsrecht

De opvallende uitspraak trok ook de aandacht van fiscalisten. Volgens Frank Putman van belastingadvieskantoor EY zet het vonnis de deur open voor andere hondenbezitters die onder de blaftax uit willen te komen. „Het draait allemaal om het beschikkingsrecht. Naar nu blijkt is het niet moeilijk aannemelijk te maken dat je die niet meer hebt als je je hond verkoopt aan de bv.”

Bos, die zijn eigen verdediging verzorgde, noemt zijn overwinning „wel grappig”. Maar klaar is hij nog niet met de gemeente Molenwaard. „Dit ging slechts over 2014. Er lopen nog bezwaarschriften over de twee volgende jaren.”

Bron: www.dft.nl van 11 juni 2016

Ga terug naar de vorige pagina